Vasvári HírmondóHírplacc (2)KitekintőMinőségi szakmunkásképzés indul Tiszalökön

Minőségi szakmunkásképzés indul Tiszalökön

Másfél évvel ezelőtt álmodta meg megyénk legújabb szakképzéssel foglalkozó centrumát Benkő Zoltán, a tiszalöki Hot & Cold Therm Kft. ügyvezetője. A közel 226 millió forintos álom rövid idő alatt valósággá vált. Június 29-én égi áldás kíséretében adták át a Szakképzési Centert, melynek megvalósításához a Nemzetgazdasági Minisztérium mintegy 150 millió forintos támogatást nyújtott.

Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár avatóbeszédében kihangsúlyozta: örvendetes tény, hogy megyénkben az alacsony foglalkoztatási szint ellenére az elmúlt időszakban a foglalkoztatás növekedési üteme itt volt a legdinamikusabb az országban, hiszen 2010 és 2016 között 180 ezerről 230 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. Az ötvenezer fős foglalkoztatás-bővülés fele a versenyszektor munkahelyteremtésére vezethető vissza, ami a hátrányosabb helyzetű térségben kimagasló eredménynek tekinthető.

E tendencia megtartása és további javítása érdekében kiemelten fontos az Észak-alföldi térségben is a szakképzés folyamatos fejlesztése, hiszen a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben szüksége van a magyar gazdaságnak jól képzett szakemberekre. A szakképzés területén mutatkozó hiányt hivatott csökkenteni megyénk legújabb tanműhelye, ahol több hiányszakmában kezdik el a duális képzés keretén belül megvalósuló gyakorlati szakképzéseket szeptembertől. A tanműhely-fejlesztési projekt hozzájárulhat a szakképzési kapacitások bővítéséhez, a tanulószerződés keretében foglalkoztatott tanulók létszámának növeléséhez.

 

Benkő Zoltán cége már a kezdetektől szembesült azzal a ténnyel, hogy az iskolapadból kikerülő fiatal szakmunkások szakmai ismeretei a gyakorlati képzőhelyek hiánya miatt nem érik el a kívánt szintet, ezért önálló munkavégzésre nem oszthatók be. Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy a kft. tiszalöki telephelyén létrehozzanak egy gyakorlati tanműhelyt.

Az ügyvezető reményei szerint a Hot & Cold Therm Kft. a beruházással hozzájárulhat a magyar szakképzési rendszer színvonalának emeléséhez, a valós és magas technikai szintet képviselő képzési körülmények megteremtésével a képzésben résztvevő tanulók foglalkoztathatóságának növeléséhez. A Szakképzési Centerből kikerülő diákok a megfelelő szaktudás birtokában hozzájárulnak ahhoz, hogy az egész régióban biztosított legyen az építőipari szakemberek minőségi utánpótlása.

 

allatorvos

oktato

ugyved

jarobeteg

gyogyszertar

Archív cikkek

Lencsevég

polgaror

Ki olvas minket?

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Oldal tetejére